SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

CENAZELER BAHSİ

<< 966 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

90 - (966) حدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا عبدالله بن جعفرر المسوري عن إسماعيل بن محمد بن سعد، عن عامر بن سعد بن أبي وقاص؛

 أن سعد بن أبي وقاص قال في مرضه الذي هلك فيه: الحدوا لي لحدا. وانصبوا علي اللبن نصبا. كما صنع برسول الله صلى الله عليه وسلم.

 

[ش (هلك فيه) أي مات في ذلك المرض. وذك الموت بلفظ الهلاك في لغة العرب، غير مقصور في موضع الذم، كما يشهد له الكتاب العزيز . (الحدوا لي لحدا) بوصل الهمزة وفتح الحاء. ويجوز بقطع الهمزة وكسر الحاء. يقال: لحد يلحد كذهب يذهب. وألحد يلحد، إذا حفر اللحد. واللحد، هو الشق تحت الجانب القبلي من القبر. (اللبن) هي ما يضرب من الطين مربعا للبناء، واحدتها لبنة ككلمة].

 

{90}

Bize Yahya b. Yahya rivayet etti. (dediki): Bize Abdullah b. Ca'fer-i Misverî, İsmâîl b. Muhammed b. Sa'd'dan, o da Âmir b. Sa'd b. Ebi Vakkaas'dan naklen haber verdi.

 

Sa'd b. Ebi Vakkas ölüm hastalığında:

 

— «Benim için bir Iâhd açın ve üzerime Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e yapıldığı gibi kerpiçleri güzelce dizin.* demiş.

 

 

İzah:

Lahd yahut Lûhd: Kabrin kıble tarafından, altına doğru oymaktır.

 

Şakk: Kabrin dibini dere gibi oymaktır.

 

Ulemâ bunların ikisinin de caiz olduğuna ittifak etmişlerdir.

 

Fakat ekserisine göre lâhd yapmak efdaldır. Çünkü Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e lâhd yapılmış ve üzerine onbir tane kerpiç dizilmiştir. Ümmeti hakkında da müstehâb olan fiil budur.

 

Bu hadisi Müslim'den başka rivayet eden bulunmamıştır. Ancak Beyhakî, Câbir (Radiyallahu anh)'dan buna benzer bir hadîs rivayet etmiştir.

 

Übbi’nin beyânına göre: Kabirde cenazenin üzerine kerpiç dizmek efdaldır. Kerpiç bulunmazsa tahta, o da bulunmazsa kiremit, o da bulunmazsa kamış gibi şeylerle örtmelidir.

 

Ulemâdan bâzıları cenazenin tabut içinde defnedilmesini mekruh görmüşlerdir.

 

Hanefiîler'e göre: Tuğla ve tahta ile örtmek mekruhtur. Çünkü bunlar dünyâ ahkâmındandır. Kabir ise çürüyen şeyler yeridir. Bir de tuğlada ateş eseri vardır. Onun için tefâülen mekruh görülmüştür. Kerpiç ve kamış kullanmak müstehabdır. Zîr'a bunlar Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimizin kabrinde kullanılmışlardır.